Nyårsmiddag #1 –>Check!

Igår tog vi tillfället i akt och agerade genrep till nyårsmiddagen med mamma som idag jobbar hela dagen-hela natten. Blev en halvspontan meny, med dels hederliga trotjänare dels enkla men goda favoriter. Eller vad sägs om?

2012-12-30 17.48.04

Ädelostsymfoni på salladsbädd med rödlökschutney och fikonmarmelad

Skär ut trekanter av smördeg och placera en lagom skiva av favoritosten (jag använde Castello Golden och Blå Castello). Grädda i ugn tills gyllenbrun och frasig. Chutneyn görs med fördel dagen innan så rödlöken hinner söta till sig och ta upp alla smaker. Marineras i farinsocker, balsamicovinäger, sambal oelek, en vitlöksklyfta, grovmalen peppar och salt. Smala strimlor av löken. Fikonmarmeladen är köpt och ett välkänt märke – testa med fördel fikon-och lagerbladsmarmelad som finns i välsorterade butiker (minns ej märket) men superbt till ostbrickan!

2012-12-30 18.09.27

Peppartornedous med ugnsrostad småpotatis och vitlöksdoftande rödvinssås

Den hederliga pepparbiffen av oxfilé fick göra intrång i middagen. Parera oxfilén och skär höga bitar. Rulla kanterna i en blandning av grovmalen peppar och pepparmix. Salta skärytorna med grovsalt. Stek lätt på båda sidor för stekyta och kör innan servering klart i ugnen till innertemperatur på 55 grader för Rare, 60 grader för Medium och 65 grader för Well done. Jag anser att oxfilé självklart ska vara iallafall lite rosa – för mörheten. Kör alltid till 55-56 grader och låter köttet vila under folie några minuter för att kapsla in köttsaften och få en perfekt bit.

Potatisen är fin potatis i jämn storlek. ugnsrostas i ugn med olja och flytande margarin/smör enligt smak och tycke. Kryddas med salt och peppar.

Rödvinssåsen görs genom att först snabbrosta 4 vitlöksklyftor i smält smör/olja, tillsätt hackad lök och låt svettas. Häll på rött vin och kalvfond och koka upp tillsammans med ett par lagerblad. Reducera (koka) tills cirka hälften. Sila, Smaka och Red av!

2012-12-30 18.53.35

Vaniljglass med whiskyflamberade bär och blåbärschokladsås

Bilden gör inte denna mumsiga men ack så enkla efterrätt rättvisa. Koka upp blåbär och hallon med nån matsked farinsocker. Lägg lite av bären åt sidan och häll på 0,5 deciliter god whisky. Agera snabbt och tänd på alkoholen med en tändsticka. Håll dig borta från köksfläkten, löst hängande hår och små barn :)

Smält Lindts fabulösa choklad vid namn Blueberry Intense i vattenbad. Tillsätt ca 1-1,5 dl grädde/gräddmjölk eller grädde och matlagningsgrädde till den smälta chokladen och rör smidig till en lagom rinnande sås.

Häll på de varma bären på vaniljglassen och ringla på chokladsåsen. Njut!

Annons
Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: