Potatissallad med örter och parmesan & dubbelmarinerat kycklingbröst

Enkel och god bjudmat som ställdes fram för ett tag sedan när mammans kollegor var på besök i stugan. Lätt att förbereda och inga bekymmer, bara att ställa fram! Tyvärr togs inga bilder på skönheten men här kommer recepten och bilder på liknande mat tidigare i livet ;)

Som vanligt lagar jag mat ”på en höft” och därför bör mängderna tas med en nypa salt – som vanligt gällande mat; prova dig fram och smaka av såklart!

Potatissallad med smak av parmesan och örter

Cirka 2 kilo kokt potatis skurna i lagom stora bitar (gillar lite mer chunky) – och ja, det räcker till många!

Gör en örtmarinad med en kruka persilja, en kruka basilika, vitlök (kanske 5-6 klyftor), en dutt torkad dragon, torkade franska örter, zest och saft från en citron och olja (blanda oliv och raps) till en slät mix. Tillsätt cirka 150-200 gram riven parmesan/grana padano. Smaka av med dijonsenap, pepparmix/grovmalen svartpepparvit balsamico och salt. tänk på att smakerna ska övervinna potatisen – det krävs mycket smak!

Spara med fördel lite av örtmarinaden (utan osten) till kycklingmarinaden.

Dressa potatisbitarna med marinaden och låt stå och dra över natten – smaka sedan av igen för att försäkra dig om smakerna. Lägg upp på ett snyggt stort fat – eller i en vacker skål och njut av färgerna!

Dubbelmarinerad kycklingbröst

Första marineringen är i princip bara en kryddning – innan kycklingbrösten lågtempas i ugnen. Krydda kycklingen med salt, pepparmix, paprikapulver, lite chiliflakes och stek lätt på båda sidor för stekyta. Sätt en stektermometer i tjockaste delen av kycklingen och kör färdigt i ugnen – på en låg temperatur av cirka 125 grader. Detta gör kycklingbröstet mycket mört och saftigt. Ska nå en innertemperatur av 75 grader.

Efter detta skärs kycklingen i diagonala skivor och läggs i en marinad bestående av; 4-5 vitlöksklyftor, 0,5 deciliter balsamico, olivolja/raps, torkad oregano,färsk rosmarin, dragon, franska örter, dijonsenap, sambal oelek, samt det du sparade från potatismarinaden. smaka av med salt och peppar. Detta mixas till en slät marinad. Mängden beror såklart på mängd kyckling…

Låt dra över en natt och smaka eventuellt av.

Vi serverade en enkel kall vitlöks/sambal/salt och peppar-sås på creme fraiche/turkisk yoghurt till detta. Bröd, goda ostar, kex och en fräsch grönsallad till.

Annons
Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: