Aggressive behavior manifested by the use of force or coercion to affect others

Det handlar om mobbing. Har länge förvånats över hur denna elakhet fortfarande existerar i det mänskliga beteendet och jag blir fortfarande lika förbannad när jag tänker på det. Kan inte säga att jag själv har varit särskilt utsatt, speciellt inte med tanke på det som kommer senare i detta inlägg. Men jag minns dagar då cykelfärden eller bussresan till skolan var så jobbig att jag funderade på att skippa den. Eller dagar då självförtroendet var så långt nere under botten att jag fortfarande inte riktigt har tagit mig upp. Vissa personer i stan tog detta som en katalysator och bara ett ord eller en blick kunde sänka en. Dessutom vet jag fler nära mig som faktiskt tog riktigt illa upp och behandlades betydligt värre.

Nånstans i detta började jag till slut hävda mig. Jag kaxade till mig och munhöggs tillbaka, iallafall vid några tillfällen på högstadiet. På mellanstadiet när vikt och självkänsla började svikta var det clownerier och såna dumheter som fick avhjälpa. Dock hade jag tur. En ganska bra klass under de tidiga stadierna i skolan och två trygga, stora tjejgäng som höll ihop på såväl högstadiet som gymnasiet. Och utan de hade det kunna sett så mycket värre ut. De har fortfarande en mycket stor plats i mitt hjärta och jag kommer alltid vara de tacksam.

I tisdags såg jag på en fruktansvärd, men otroligt viktig dokumentär på SVT. Dokumentärprogrammet DOX visade den amerikanska Bully, som gjorde mig alldeles tom inuti. Återigen häpnas jag av unga personers ofantliga, kalla grymhet mot varandra och det amerikanska skol- och skolskjuts-systemets handfallenhet inför det som händer de utsatta mobbingoffren. Två unga, unga killar pressades bland annat så hårt att de valde att avsluta sina liv, i sina hem med familjen i huset. Dokumentären är ett exempel på den anhörigprotest och manifestation som händelserna i USA har frambringat.

Du behöver inte välja att titta på detta ikväll, men jag ber dig att visa ditt stöd och ge de utsatta små själarna en stund av din tid. Vi kan inte sitta tysta och se på.. det här är högst aktuellt och måste ständigt hållas öppet och diskuteras. För vad händer om vi tystnar, barnen inte lär sig de viktiga värderingarna i livet och skolsystemet slutar bry sig om de som löper risk att fara illa? Jo, då kan det gå så illa som för 11-åriga Ty… elva år! Man ska aldrig behöva känna sig så.. det gör mig så upprörd!

Nu ser jag att avsnittet bara går på SVT Play 1 dag till, men den går säkert att få tag på på något annat sätt senare. Hur som helst bör den ses, trots att det är jobbigt…

Länken:

http://www.svt.se/dox/se-program/bully-1

 

Annons
Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: