Lesson learned: Världs- delar, hav och religioner…

Onsdagen den 29 februari:

Skottdagen och den sista i månaden. Lilla fröken (läs jag) har en heldag i klass två på en central skola i Nyköping. Måndagen och tisdagen var planerad att blanda läsning, starta dokument för individuella uppgiften och planera mina delar för VFU:n. Jag hann endast det sistnämnda…

Då jag brinner för att göra intressanta och minnesvärda lektioner så blir jag ju lätt, och som tidigare påpekat, lite väl överambitiös. Nu är dock min läxa lärd och jag kommer alltid komma ihåg att det måste finnas en balans även i det här. Men vad gör man när man har två veckor på sig att planera och genomföra 5 lärandetillfällen och 2 heldagar inklusive uppföljning och bedömning av såväl förkunskaper som lärdomar? Man vill hinna med allt, göra nytt, göra färdigt, relatera till, hitta på och speciellt låta eleverna göra allt i sin takt!

Då blir det ju svårt… Så här såg min dag ut iallafall:

  1. Samling. Ena halvan skulle till biblioteket. Resten småpratade lite och gick sedan igenom dagens datum och lite kuriosa. Sedan tyst läsning tills alla samlats.
  2. Repetition av världsdelarna med hjälp av den roliga och pedagogiska webbmagistern.se/ där man kan testa sina kunskaper i diverse ämnen online. Även Världshaven repeterades och vi fick MVG i betyg av magistern! Härligt :)
  3. I association till världsdelarna och geografin gick vi sedan igenom de fem världsreligionerna tillsammans i en stencil. Där fanns tomma luckor för vissa ord som vi fyllde i gemensamt – som en introduktion till den undervisning de ska ha senare. Hör ju dock ihop med världen som är aktuellt tema.
  4. Lunch – dagen till ära pasta med skinksås. Ja, ni vet ju kanske vad jag tycker om skolans mat…speciellt pastasåserna! Vatten, lite mjölk, maizena och processad skinka är ingen hit!
  5. Gick över till hälsa och välbefinnande då veckans tema är trivsel. Tycker det passar in i religionen då vi ska ta upp livsåskådning och lite tankar och funderingar kring hur var och en lever sitt liv sett till mat, vila, rörelse och så vidare. Det blev en liten enkät vid namn människomysteriet där tankar om människan och vår menig med livet lätt begrundas och eleverna fick tillfälle att ställa lite frågor inför arbetet framöver. Sen Avslappning till skön musik och introduktion av deras uppdrag denna vecka. Med sig hem fick de nämligen häften med utmaningar gällande massage/avlappning, rörelse och mat som de tillsammans med familjen ska utföra under en vecka. Bland annat föra matdagbok, genomföra massage tillsammans och på något sätt röra sig. Detta ska vi sen diskutera i smågrupper på onsdag. Hur gick det? Hur kändes det? Ska ni fortsätta med det?
  6. Dessutom fick jag faktiskt in lite moral och etik genom 2 goda gärningar så eleverna kanske börjar fundera lite mer över respekt, uppskattning och beröm.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det känns bra, det gör det verkligen. Jag känner att jag nu börjar tänka mer rätt och komma på och knäcka de där koderna. Att jag gör så mycket och så fullt ut nu är ju för att jag vill lära mig av misstagen och samla på mig användbart material för framtiden. Då får man slita. Man blir trött. Eller rentav utmattad!

Så hinner man inte med det man borde – som att läsa ut tre böcker som snart ska seminariebehandlas och tenteras… Huuvaligen!

Annons
Märkt , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: